2015. ápr 21.

Vasárnapi zárvatartás :P

írta: Michl Juli
Vasárnapi zárvatartás :P

Osbáth Márk, Michl Juli

Téged is felidegesít, hogy vasárnap semmi sincs nyitva? Nem vagy egyedül! 

Cikkünkben megkérdeztük az embereket, hogy ők mit gondolnak róla. SPOILER: Gyakorlatilag mindenki utálja. Nem is ez az érdekes, hanem a reakcióik és az összeesküvés elméleteik. 

A parlament december 16-án megszavazta a vasárnapi pihenőnap bevezetését. A KDNP „szabad vasárnap” néven futó javaslatát 119 igen, 40 nem szavazattal, 25 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők. A törvény március 15-én lépett érvénybe. Az azóta eltelt öt hét elegendő volt arra, hogy mindenkinek szülessen valami élménye ezzel kapcsolatban, hiszen, ha belegondolunk, nagy változás történt az életünkben.

Bár a törvény eredetileg azért született, hogy a családok nagyobb hangsúlyt kapjanak és több időt tölthessenek együtt, Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke azt nyilatkozta: „Az biztos, hogy az én fejemben nincs olyan terv, hogy befolyásoljuk az emberek viselkedését, az emberek el tudják dönteni, mit csináljanak vasárnap". Akkor tehát vásárolhatok, vagy nem? Én inkább azt szeretném, ha nyitva lennének az üzletek. De senki nem kérdezett meg engem ezzel kapcsolatban.

És ezek szerint, ha kibírod, hogy vasárnap nem vásárolsz és a családoddal vagy együtt, erősebb leszel. És fennmaradsz. Yeah...

Sokak vasárnapja változott meg a törvény miatt. A bevásárlás szombatra maradt, viszont így óriási tömegben kell elintézni. Kevesebb munkaerőre van szüksége az üzleteknek, vagy kevesebb munkaidőt tudnak biztosítani, így embereket bocsátottak el, vagy fizetést csökkentettek. Egy olyan szabadságot vettek el, amit nem tehettek volna meg, és olyan befolyást mérnek az életünkre, amit nem szabadott volna hagynunk.

Sokféle gondolat és elmélet született arról, hogy vajon a kormány miért vezetett be egy ilyen jellegű intézkedést, felborítva ezzel nyugalmas és derűs életünket.

Persze, mindenkinek szíve-joga azt gondolni, amit akar, végülis ezt jelenti a szabadság. Vagyis ezt kéne jelentenie. De ez egy másik cikk...

Általában a családos és az egyedülálló emberek is, a fiatalok és az idősek is egyaránt rossz ötletnek tartják a vasárnapi zárvatartást. Sokan azonban félnek a véleményformálástól és gondolataikat magukba fojtják.

Amúgy is hiába minden, mert már megtörtént, és mi nem szólhattunk bele. Törvény. Törvény írja elő, hogy vasárnap nem vásárolhatunk. Kivéve... Kivéve, ha találunk olyan üzleteket, ahol mégis. Kész szerencse, hogy néhány CBA és Dohánybolt nyitva maradt. Vagy mégse? Hogy is van ez?

Már semminek se hihetünk, úgy tűnik. Már a NONSTOP felirat se azt jelenti, amit régen. Érzek némi bizonytalanságot ezzel kapcsolatban... nyitva van, nincs nyitva? Kinek szabad vasárnap dolgozni, kinek nem? Miért változtatják a törvényt hetente?

Egy a lényeg: vasárnap jelenleg nem tudunk vásárolni, kivéve, ha igen. Ne hibáztassunk senkit, senki nem tehet semmiről, viseljük el csendben és vigyázzunk magunkra.

Szólj hozzá