2015. ápr 21.

És a sabbathra senki sem gondolt...

írta: BenjaminSzabo
És a sabbathra senki sem gondolt...

 Március 15.-e óta érvényben van az új hatályos törvény a boltok nyitvatartását illetően. A rendelet szerint vasárnaponként csak pár, kivételes bolt nyithat ki. Nevesen a CBA például. A törvénykezés célja legfőképpen az volt, hogy: amikor a kereskedelem szabadságának érdekei és a magyar társadalom legfontosabb építőkövének, a családnak a védelméhez fűződö érdek összeütközésbe kerül, akkor a családi közösségek megtartó erejét kell erősíteni. (részlet a az üzletek nyitvatartásának 2014. évi törvényéből)

Az ötlet –hiába nemes – több sebből vérzik, ugyanis ha nem csak Budapestből indulunk ki, akkor érdekes lehet belegondolni abba, hogy azon városokban, ahol nincs minden kerületben legalább 1 vagy több CBA akár. Vannak például városok, ahol az összes lakó rá van kényszerülve arra, hogy 1-2 helyen tudja le a vásárlást. És ez még a jobbik eset, hiszen falvakban még rosszabb a helyzet.

A törvény benyújtása nagy port kavart, hiszen az emberek 2/3-a ellenezte a törvényjavaslatot.

A dohánytrafikok bevezetéséhez hasonló indulatok keverednek a vállakozókban, akiknek megélhetése a nagy vasárnapi bevásárlásokon múlik. A hús és hentesárúval foglalkozók például aggodalmukat fejezték ki, ami abból fakad, hogy több munkát vesz igénybe az állandó árupakolás, miután nem hagyhatják állni egy napig a nyers húst.

Azután, hogy feltételeztük, mit érez a vállakozó, gondoljunk abba bele, hogy milyen lehet a vásárló szemszögéból a dolog.

Ehhez nem kell semmi, hiszen legtöbbünk ezt az oldalt ismeri, mint én. A hirtelen jött étvágy, sürgős folyadékigény mind-mind olyan mindennapos gondolatok, amiknek be nem teljesülése igen nagy feszültséget jelenthet. És jelent is, hiszen az ember rá van szorulva, hogy abba a boltba menjen, ami nyitva van, és ez nem mindig jelenti azt, hogy az az olcsóbb megoldás.

Amennyiben egy bolt nem minősül nagynak és a  tulajdonosa áll kassza mögé, nyitva tarthat. Azonban vannak szerencsés áruházak, amelyek nevükből, és érdekeltségükből kifolyólag nyitva tarthatnak vásárnapkor. Ezek között szerepel a CBA is. Például a Fény utcai piacon lévő CBA vasárnap meghosszabbított nyitva tartással várja vásárlóit. Korábban 7-től 18 óráig tartottak nyitva vasárnaponként, ezt a várhatóan megnövekvő igények miatt 6-20-ra módosította a II. kerületi üzlet. A bejáratnál hirdetőtáblát is felállítottak, amelyen büszkén közlik, hogy a bolt vasárnap is nyitva van. A vasárnapi nyitvatartási idő tehát 11 óráról 14 órára növekszik, miközben a boltok zárva tartását elrendelő törvény a vasárnapi munkavégzés tillalmáról szól.

Szerkesztőségünk fejében megfogant az a kérdés, hogy vajon mit tesznek az izraelita felekezethez tartozó személyek, ugyanis a Sabbath tiltja a munkavégzést péntek napnyugtától szombat napnyugtáig. Ha szigorúan vesszük, akkor jogos a kérdés. Már csütörtökön le kell tudniuk a vásárlást?

 

 

 Twitter:

Miért nehezeb a zsidóknak megbírkózni a vasárnapi zárvatartással? Mit érezhet a vállalkozó a vásárnap eltöltésével kapcsolatban? Hogy jön ehhez a geciláda?Katt!

 Facebook:

Új cikkünkben pár szempontot találnak, amelynek figyelembevételével talán jobban rávilágítunk a március 15.-i vasárnapi zárvatartásra vonatkozó törvénykezés hiányosságára. Kicsit azért Simicskáztunk is a cikkben.

Szólj hozzá